27/04/2024
9.6 C
Novi Pazar

Konstitutisana Skupština Novog Pazara, Lekić predsednik, opozicija napustila sednicu

Potvrđivanjem mandata kandidatima za odbornike izabranim na lokalnim izborima 17. decembra danas je konstituisan novi saziv Skupštine Novog Pazara, a za predsednika lokalnog parlamenta izabran je Samir Lekić ispred Sandžačke demokratske partije (SDP).

Za Lekića, master pravnika i bivšeg šefa Kabineta gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, glasala su 24 odbornika njegove matične partije i liste “Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić”.

Foto: Grad Novi Pazar / facebook

Lekić se nakon izbora zahvalio na pruženom poverenju rekavši da će se truditi, koliko može, doprinese razvoju Novog Pazara.

“U vremenu kada se naš grad i naša država suočavaju sa brojnim izazovima, garantujem da nijedan izazov nije veliki kada radimo zajedno, predano i vredno i kada svako od nas da svoj maksimum za bolju budućnost naše dece i nas”, poručio je Lekić.

On je čestitao svim listama koje će imati predstavnike u lokalnom parlamentu, naglasivši da je dobro što će u novom sazivu biti razlitčitih stavova i mišljenja.

Za zamenicu predsednika izabrana je Lekićeva partijska koleginica Alma Šarenkapić, pravnica u Domu zdravlja i predsednica Foruma žena SDP-a.

Foto: Grad Novi Pazar / facebook

Većinu u Skupštini Novog Pazara čini 19 odbornika Sandžačke demokratske partije i pet koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, dok će u opoziciji biti 12 odbornika Stranke pravde i pomirenja, 10 Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i jedan Građanskog pokreta Sandžaka.

Pre glasanja za izbor rukovodstva Skupštine grada, a nakon verifikovanja mandata, zasedanje su napustili odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka tvrdeći da su “izbori pokradeni”, da je konstitutivna sednica zakazana nezakonito i da novi saziv lokalnog parlamenta nema legitimitet.

Ubrzo nakon toga, a posle ponovljenog glasanja za predsednika Skupštine, jer je prvo poništeno zbog jednog “nevažećeg listića”, tadašnji predsedavajući Jonuz Džanković iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) prekinuo je sednicu i pozvao na nove izbore.

Sledeći njegov poziv, ostali članovi SPP-a su izašli ispred govornice, raširili transparent “Nemate izborni legitimitet”, a potom napustili skupštinsku salu.

Foto: Radio 100+

Zasedanje je nekoliko minuta posle toga napustio i predsednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović navodeći da ne želi da učestvuje u “farsi”.

Kako je postojao kvorum za rad i odlučivanje, sednica je nastavljena, a njome je predsedavao drugi najstariji odbornik Latif Đerlek.

Za sekretara Skupštine Novog Pazara, na predlog Lekića, postavljen je Kemal Tutić, a njegovog zamenika Dimitrije Veselinović.

Na kraju zasedanja odbornica Srpske napredne stranke Jelica Jaćović podnela je ostavku iz “ličnih razloga”.

Prema nezvaničnim informacijama Sto plus radija sledeća sednica Skupštine Novog Pazara, na kojoj bi trebalo da se biraju gradonačelnik i ostali izvršni organi, održaće se sledeće nedelje.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime