27/04/2024
18.3 C
Novi Pazar

Demoliran Novopazarski Bezistan

Stanje u Bezistanu, dijelu novopazarske tvrđave ne liči objektu koji je slika grada Novog Pazara, a da se unutar objekta okupljaju ovisnici o drogi i alkoholu, potvrdilo je danas par prolaznika ispred ovog mjesta.

Bezistan, jedan je od tri bedema Novopazarske tvrđave koji bi, po svojoj historiji, trebao biti mjesto okupljanja turista, studenata i svih onih koje zanima historija Novog Pazara. Međutim, Bezistan, koji je godinama unazad bio devastiran i dalje nema adekvatnu brigu i otvoren je za kritične grupe društva koji ga još brže uništavaju.

Ekipa TAKT-a danas je posjetila ovo mjesto, koje je otvoreno i bez zaštite, i naišla na otpade poput špriceva, unutrašnji inventar je bio sav polomljen, a voda je curela na sve strane. U tom trenutku nikoga u Bezistanu nije bilo, međutim par prolaznika potvrdilo nam je da u objektu često bude buka, te da unutra prespavaju i borave ovisnici o drogama i alkoholu.

Južni bedem Novopazarske tvrđave “Bezistan” od avgusta 2023. godine je u vlasništvu Grada Novog Pazara, kada je i najavljena njegova restauracija, nakon što je godinama njome upravljao privatni zakupnik. Iako je tada bilo riječi da se uskoro kreće sa hitnom sanacijom, Bezistan je u daleko gorem stanju nego što je bio, čak ni dovod vode nije isključen što je opasnost za urušavanje starih zidova bedema.

Javnosti nisu poznati dalji projekti vezani za pomenuti prostor koji zaslužuje visok stepen očuvanja, adekvatnu restauraciju i davanje namjene kako bi konačno zablistao pravim svjetlom u ovom dijelu parka.

Novopazarska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja, predstavlja srednjovekovno tursko utvrđenje, koje je sredinom 15. vijeka podigao jedan od naslavnijih osmanskih vojskovođa i osnivač Novog Pazara, Isa beg Ishaković.

Pogledajte fotografije trenutnog stanja:

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime