16/07/2024
37 C
Novi Pazar

Od Grada Novog Pazara zatraženo da se spriječi dalja devastacija mezarja “Gazilar”

Bilo koja vrsta radova koji se izvode na području groblja „Gazilar“, što uključuje i formiranje i novih grobnih mjesta, ne smije dovesti do oštećenja, uklanjanja i pomjeranja starih spomenika sa pozicija na kojima se nalaze

IZVOR:Behar.tv

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture obavijestio je Grad Novi Pazar da je za groblje „Gazilar“ utvrđeno da je spomenik kulture i da na ovom groblju nije dozvoljeno uništavanje i izmještanje starih nišana (nadgrobnih spomenika).

„Bilo koja vrsta radova koji se izvode na području groblja „Gazilar“, što uključuje i formiranje i novih grobnih mjesta, ne smije dovesti do oštećenja, uklanjanja i pomjeranja starih spomenika sa pozicija na kojima se nalaze. Posebnu pažnju treba obratiti na nedozvoljene aktivnosti koju sprovode nepoznata lica u cilju uništavanja ovih spomenika“, piše u dopisu upućenom Gradu Novom Pazaru, uz molbu da iz djelokruga svojih nadležnosti preduzme sve neophodne mjere kako bi se spriječila dalja devastacija.

Povodom dopisa koje su ustanova za zaštitu kulturnog naslijeđa dostavili građani Novog Pazara i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) kojima obavještavaju o skorašnji i ranijim devastacijama starih nišana na groblju „Gazilar“ i ugrožavanju kulturnog i nacionalnog naslijeđa, posebno ističući namjernu devastaciju od strane nepoznatih osoba, predočeno je da su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo izvršili obilazak i uvid u stanje groblja.

„Groblje je ugroženo savremenim intervencijama, između ostalog i ukopavanjem novih grobova. Ekipa koja je obavila uvid u tom trenutku nije zatekla pojedince koji vrše uništavanja spomenika“, navodi se.

Groblje Gazilar je proglašeno za nepokretno kulturno dobro, Rješenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture broj 126 od 17.03.1972. godine, a nalazi se u okviru prostorno-kulturno-historijske cjeline od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, Staru Ras sa Sopoćanima, upisane na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Jedno je od najvećih i najstarijih muslimanskih grobalja na teritoriji Srbije čije je postojanje zabilježeno početkom 17. vijeka. Na groblju se nalazi veliki broj nišana od koji najstariji sačuvani datira iz prve polovine 18. vijeka.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao krovna institucija Bošnjaka u Republici Srbiji, oštro je osudilo uništavanje nadgrobnih spomenika i traži od nadležnih institucija da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se zasitili i sačuvali nišani, a time i kulturni i historijski korijeni Bošnjaka.

„Smatramo da nijemo posmatranje ovog problema nije opcija, te pozivamo sve nadležne organe, a posebno Grad Novi Pazar i JKP „Gradska čistoća“ Novi Pazar kojem je povjereno upravljanje grobljima te Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, da zajedničkim naporima i djelovanjem sačuvamo vrijednosti i dostojanstvo naših predaka. Apelujemo i na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke i preduzmu adekvatne radnje u rješavanju problema“. navedno je u reagiranju iz BNV-a.

BNV je utvrdilo nišane za kulturno dobro od posebnog značaja Odlukom o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime