27/07/2024
13.4 C
Novi Pazar

Slučaj Marice Mihajlović – tvrdnje o akušerskom nasilju sa smrtnim ishodom

Porodilja iz Šida obratila se javnosti zbog gubitka bebe

Marica Mihajlović iz Šida juče je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk podelila svoje iskustvo sa porođaja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Kako navodi u objavi, Marica za smrt novorođenčeta optužuje doktora Marka Maksimovića zbog nesavesnog postupanja prilikom porođaja i akušerskog nasilja koje je doživela.

Ona je za N1 detaljno ispričala šta se dogodilo 12. januara, kada je izgubila bebu nakon prođaja.

„Ja sam primljena 11. januara jer mi je prošao termin za porođaj sedam dana. Međutim, 12. januara mi je rađen ginekološki pregled gde su mi rekli da je zamućena plodova voda i poslali su me u salu da me pripreme za porođaj. U pola devet mi je uključena indukcija. Babice su bile tu i videle su da je beba visoko, ali ja sam se jako sporo otvarala“, rekla je Marica za N1.

Kako je navela, oko pola četiri su došli da joj kažu da će doktor da dođe da uradi carski rez u pet sati, ali on je došao tek posle šest i odlučio je da ipak ne uradi carski rez, nego da ide sve svojim tokom.

„Na kraju kada je video svoju grešku i šta je uradio, počeo je da skače po stomaku, da me vređa na nacionalnoj osnovi, da me udara, da me stiska za vilicu“, ispričala je Marica za N1.

Kada je izašla iz bolnice, sestra joj je rekla da dobro zapamti ime doktora i da će sve babice koje su bile u toj sali potvrditi šta joj je radio – kako ju je mučio i nasilnički porađao.

„Od obdukcije nismo još dobili papire, čim stignu nalazi odmah ćemo da podnesemo prijavu. Nakon moje objave mnogo žena mi se javilo i ispričalo i svoja užasna iskustva sa istim doktorom“, rekla je na kraju Mihajlović.

Iz mitrovačke Opšte bolnice oglasili su se saopštenjem povodom ovog slučaja:

„U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sprovodi se unutrašnji nadzor povodom navedenog događaja, obaveštena je zdravstvena inspekcija i po obavljenim postupcima, javnost će biti obaveštena”, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Istim povodom oglasila se i Jеlеna Ivković iz Rumе, koja je prе 15 mеsеci proživеla svе što sada proživljava Marica. Prema Jeleninim rečima, nju je isti doktor ostavio satima da sе porađa, a za to vrеmе jе „skoknuo” i do Novog Sada. Kada sе vratio, porođaj jе bio užas tokom koga jе, kako tvrdi, bеba ostala bеz kisеonika i tеško joj jе bio oštеćеn mozak, da bi nakon nešto više od 3 meseca preminula.

Na Instagram profilu Ane Mihajlovski brojne žene dele svoja iskustva sa porođaja i ukazuju na loš tretman koji su doživele prilikom istog, a tema akušerskog nasilja prisutna je u medijima tek nekoliko godina, iako, u realnosti, ono postoji decenijama.

Danas, 19. januara, zakazan je i protest ispred Ministarstva zdravlja u Nemanjinoj ulici u Beogradu sa početkom u 16.30h, a glumica Jelena Stupljanin održala je protestni performans ispred GAK Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Još jedan protest najavljen je za subotu, 20. januar u Sremskoj Mitrovici ispred Skupštine grada kako bi se skrenula pažnja na ovaj gorući problem. Postavlja se pitanje: dokle će izostajati reakcije nadležnih?

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime