18/04/2024
11.1 C
Novi Pazar

Borel: Izrael je finansirao Hamas

Vanjskopolitički šef Europske unije Josep Borrell rekao je danas da je Izrael finansirao stvaranje palestinske skupine Hamas, time se javno usprotivivši izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji je odbacio takve tvrdnje.

IZVOR:Etto.ba

Protivnici izraelske vlade i dio svjetskih medija optužili su Netanyahuove vlade da su godinama osnaživali Hamas, uključujući i dopuštanjem katarskog financiranja Pojasa Gaze.

“Da, Hamas su financirale izraelske vlade u pokušaju oslabljivanja Palestinske samouprave predvođene Fatahom”, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku tijekom govora na sveučilištu u Valladolidu.

Borrell je tamo kazao kako je stvaranje palestinske države jedino rješenje koje vodi miru.

“Vjerujemo da bi samo rješenje s dvije države nametnuto izvana dovelo do mira, iako Izrael insistira na suprotnom”, rekao je Španjolac.

Hamas vlada Pojasom Gaze od 2007., nakon kratkog rata protiv snaga vjernih Fatahu, pokretu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, baziranog na Zapadnoj obali.

Izrael je kritizirao niz država, uključujući Borrellovu Španjolsku, koja poziva na neovisnu Palestinu, tvrdeći da pokazuju simpatije prema Hamasu.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime