28/04/2024
19.6 C
Novi Pazar

Haris Plojović: Književnost rijetko nastaje kada su uslovi zadovoljavajući

Promocija knjige "Tespih" autora Harisa Plojovića biće održana u petak, 19. januara, a sav prihod od kupovine namijenjen je Palestini.

Haris Plojović, mladi doktor iz Novog Pazara, predstavit će javnosti u petak knjigu “Tespih” zbog koje je bio nagrađen od nedjeljnika Stav nagradom “25. novembar”.

Knjiga “Tespih” druga je po redu zbrika je pjesama ovog mladog autora koji je počeo pisati poeziju još u srednjoškolskim danima.

Haris Plojović za taktinfo kaže da knjiga Tespih pripada ne smo Pazaru već cijelom svijetu jer se upravo ideje i pjesme u knjizi ne bave samo lokalnim temama.


“Za mene je posebno značajno što ću promovisati knjigu u svom gradu, podržavajući kulturnu scenu Novog Pazara u želji da skinemo tu već dosadnu poveznicu sa ćevapima i mantijama i humanitarnu inicijativu za Palestinu, gde ćemo kao Pazarci i Sandžaklije odabrati pravu stranu historije, onu civilizacijsku i na taj način poslati simboličnu poruku. Dakle, spajamo dva dobra.
Umjetnost je univerzalno dobro ali se manifestuje pojedinačno. Sve ideje i pjesme u Tespihu, pored toga što se bave svjetskim i starim temama, bave se i onim čemu svakodnevno svjedočimo. Tako da Tespih pripada i svijetu i Pazaru”, kazao je Haris.

On je dodao da se književnost rijetko piše kada su uslovi zadovoljavajući i otkrio nam svoju najdražu pjesmu iz knjige koju će večeras predstaviti.

“Trenutno istražujem teme koje dotiču ljudske odnose i unutarnje borbe, inspirišući se životom oko sebe. Naša sadašnjost je odlična inspiracija za književnost. Književnost se rijetko piše kada su uslovi života zadovoljavajući.”

Omiljena pjesma iz zbirke – pjesma o Gazi:

“Trinaesto”
Sužene zenice
Palestinskog deteta –
Gleda cijev puške.
Govori:
Vidi, hodnik do Dženneta.
I tad mu lice posta premalo za oči.

Više o tome kako je krenuo pisanje zbirke i koliko mu je u pisanju značio književnik Enes Halilović, koji će i govoriti o njegovoj knjizi na promociji, Haris je pričao u podkastu #konTAKT koji možete pogledati na našem jutjub kanalu.

Promocija knjige “Tespih” održat će se u Kulturnom centru Novi Pazar u petak, u 19 sati a sav prihod od kupovine knjige biće uplaćen za Palestinu.


NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime