16/07/2024
37 C
Novi Pazar

Vučić i Hil razgovarali o odnosima Srbije i SAD, Kosovu i drugim temama

Hil je obavestio Vučića da su SAD odlučile da prihvate zahtev Prištine za kupovinu protivtenkovskih raketa "Džavelin" (Javelin) i dodao da će Stejt Department taj zahtev uputiti Kongresu, čime počinje zvanična procedura, piše u saopštenju.

IZVOR:beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom o daljem unapređenju srpsko-američkih političkih i ekonomskih odnosa i drugim temama.

Vučić i Hil su razgovarali i o međunarodnoj poziciji Srbije, situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga sa Prištinom i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Hil je obavestio Vučića da su SAD odlučile da prihvate zahtev Prištine za kupovinu protivtenkovskih raketa “Džavelin” (Javelin) i dodao da će Stejt Department taj zahtev uputiti Kongresu, čime počinje zvanična procedura, piše u saopštenju.

Vučić je, kako se navodi, rekao da je ta informacija “veliko razočaranje” za Srbiju, ali da će Beograd, zajedno sa SAD, “raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa”.

“Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu”, kazao je Vučić.

Hil i Vučić su zaključili da su dobri odnosi Srbije i SAD doprineli stvaranju pogodnog terena za širenje ekonomske saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa SAD na svim nivoima i da očekuje porast američkih investicija, s obzirom na dobra iskustva postojećih ulagača, piše u tekstu.

On je, kako se navodi, ukazao da je za Srbiju neophodno da se nastavi rad na jačanju putne i energetske infrastrukture i najavio da se uskoro očekuje potpisivanje značajnih ugovora između Srbije i SAD za razvoj infrastrukture.

Vučić je posle sastanka napisao na Instagramu da je Hilu potvrdio posvećenost Srbije održanju mira i stabilnosti u regionu i jačanju prijateljstva i saradnje Srbije i SAD.

Predsednik Srbije je juče posetio Ruski dom u Beogradu, gde je posle razgovora sa ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom rekao da “Srbi i Rusi imaju prijateljske i bratske odnose” i da ga ne zanima kako će se tumačiti njegova poseta toj ustanovi.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime