28/04/2024
13.9 C
Novi Pazar

Izrada Plana kvaliteta vazduha Novog Pazara poverena organizaciji iz Beograda

Grad Novi Pazar poverio je posao izrade Plana kvaliteta vazduha organizaciji “Dvoper” iz Beograda koja se, kako je navedeno na njihovom sajtu, bavi zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Na tender lokalne samouprave za izradu tog strateškog dokumenta prijavile su se još dve organizacije, ali je prihvaćena ponuda “Dvopera” vredna 830.000 dinara bez, odnosno, 996.000 dinara sa porezom na dodatu vrednost.

Za taj posao Institut “Vatrogas” iz Novog Sada tražio je više od milion dinara sa PDV-om, a zajedno “Ecologica urbo” iz Kragujevca i “Ekokons” iz Beograda više od pet miliona dinara.

Rastko Arsenijević iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave rekao je radiju Sto plus da se početak izrade Plana kvaliteta vazduha očekuje u narednim danima, te da će ceo proces trajati deset meseci.

“Nakon administrativne procedure krenuće se sa izradom tog obimnog dokumenta koji će obuhvatiti i snimiti sve podatke o zagađivačima, ali i predložiti mere za smanjenje zagađenja vazduha. Naša komisija pratiće tok izrade i očekujemo da do kraja ove godine dobijemo dokument kojim ćemo početi da rešavamo jedan od akutnih problema na ovim prostorima”, rekao je Arsenijević.

Među referencama “Dvopera” navedene su i izrade planova kvaliteta vazduha za Kraljevo, Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Pančevo, a osim toga bave se i izradom procena uticaja na životnu sredinu, upravljanjem otpadom i klimatskim promenama.

Plan kvaliteta vazduha Novog Pazara trebalo bi da sadrži podatke o području povećanog zagađenja vazduha, vrstama i stepenu zagađenja, izvorima, kao i analizu situacije i faktora koji utuči na pojavu prekoračenja.

Takođe, u Planu bi trebalo da se navedu sve mere poboljšanja vazduha koje postoje, koje treba preduzeti u dugoročnom periodu, kao i organe nadležne za njihovo sprovođenje.

Podsećamo da su iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave najavljivali da će Plan kvaliteta vazduha biti završen pre grejne sezone, da bi nam sredinom novembra rekli da lokalna samouprava nije imala novca da uradi taj strateški dokument.

Iz tog Odeljenja su istakli da su sredstva obezbeđena tek poslednjim rebalansom budžeta.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji.

Prosečna vrednost PM2,5 čestica u vazduhu je tokom prošle godine u Novom Pazaru iznosila 40,1 mikrograma po kubnom metru (dozvoljena vrednost je 25 mikrograma), što je najgori rezultat u državi.

Tokom 2023. godine vazduh u Novom Pazaru bio je tokom 118 dana bio prekomerno zagađen PM10 česticama. Iako je to manje nego u prethodnom periodu, ovaj grad je bio drugi u Srbiji.

Zakonom je dozvoljeno da, tokom kalendarske godine, u najviše 35 dana prisustvo tih čestica bude iznad dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru.

Smanjena je i prosečna vrednost tih čestica u vazduhu (45,2 mikrograma), ali je Novi Pazar i dalje ostao u vrhu (četvrti).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime