16/07/2024
37 C
Novi Pazar

Novopazarski slikari donirali svoja djela za stipendije

Novopazarski umjetnici donirali su svoje slike za stipendiranje mladih koji imaju prepreke na putu obrazovanja i one koji su izuzetno talentovani. Oni su za taktinfo kazali da je podrška mladima obaveza svakog pojedinca.

Istaknuti slikari iz Novog Pazara, Emina Škrijelj Ganić i Rešad Prtinac, donirali su svoje slike za stipendije mladim ljudima iz Sandžaka.

Oni su se odazvali javnom pozivu Udruženja Svetionik koje je nedavno organizovalo bazar sa ciljem da novac od prodaje ide u fond za stipendiranje studenata bez jednog ili oba roditelja ali i one koji su izuzetno talentovani.


“Ono što radi Svetionik je po mom mišljenju najbolji način kako se pomaže mladima, to se odnosi na sve aktivnosti.”, kazao je Rešad Prtinac i dodao da se upravo stipendiranjem daje podstrek najboljim studentima i đacima u njihovom intelektualnom i profesionalnom razvoju.
“Smatram da je stipendiranje mladih i podrška ovakvim projektima obaveza svakog građanina našeg grada i cijelog Sandžaka. Djeca su naš najveći potencijal i trebamo im pružiti svaku mogućnost da izgrade sebe na putu znanja i obrazovanja” istakla je Emina Š. Ganić.

“Sretni smo kada dobijemo i ovaj vid podrške od naših sugrađana. Naši izuzetni umjetnici poklonili su svoja posebna djela i time dali prelijep primjer da uvijek postoji način za učešće u dobru. Oni su, poklanjajući svoja djela, poklonili i dio sebe učenicima.”, kazala je kordinatorka projekta Bazara Muhterema Čuljković.

Ona je dodala da su osim pomenutih umjetnika, slike donirali i mlađi i neafirmisani umjetnici, Dženan Crničanin, Davud Prtinac i mlada umjetnica Meja Ganić, koji su slijedili pozitivan primjer.


Jedna od neafirmisanih umjetnica je i bivša stipendistica, Isidora Petković. Ona, kao neko ko je prošao kroz različite aktivnosti ovog Udruženja i kroz projekat stipendiranja, na ovaj način želi da i dalje bude dio tog projekta.

Bazar Udruženja Svetionik nastavljen je i u Tutinu, a ovo Udruženje sprema još aktivnosti koje imaju za cilj podršku studentima.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime